Omgeving

 

 

standbeeld bonifatius
 
plattegrond-dokkum
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De meeste mensen kennen Dokkum uit de geschiedenisboekjes als de plaats waar in 754 na Christus de zendeling Bonifatius werd vermoord. Uiteraard is de naam van deze heilige onlosmakelijk met de stad verbonden, maar er is meer: Dokkum is een historische locatie met musea, het Friese Admiraliteitshuis, vele mooie gerestaureerde huizen, straatjes en bolwerken. Het stadje, waar tijdens de Elfstedentocht gekeerd moet worden voor het laatste traject naar Leeuwarden, brengt u terug in vroegere tijden.

Dokkum is de hoofdstad van het Lauwersmeergebied; door de inpoldering van de vroegere Lauwerszee is een uniek natuurgebied ontstaan met meren, kreken, stranden en bossen. De grote visserijhaven van Lauwersoog, maar ook de kleine haventjes van Dokkumer Nieuwe Zijlen, Oostmahorn en Zoutkamp zijn zeker een bezoek waard.

De omgeving leent zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten en een overtocht naar Ameland of Schiermonnikoog biedt zich aan.
Dichtbij, in het dubbeldorp Paesens-Moddergat zijn de vissershuisjes – een museum – een bezienswaardigheid, terwijl u in Anjum het bekende vogelopvangcentrum De Fûgelpits kunt bezoeken.
Het eeuwige gevecht tegen het zeewater kunt u ervaren op de hoogste terp van Friesland, Hoogebeintum. Een boottocht op het Wad of het Lauwersmeer is eveneens zeer aan te raden.